Godtanna Løten Tannlegesenter

Rotfylling

Rotfylling behandling er nødvendig når massen, det myke vevet i rotkanalen, blir betent eller infisert.

Rotfylling tar sikte på å fjerne all infeksjon og rusk fra den infiserte tannen. Det er en tidkrevende prosedyre som kan kreve to eller flere besøk.

Betennelsen eller infeksjonen kan ha en rekke årsaker; dypt forfall, gjentatte tannprosedyrer på tannen, eller en sprekk eller flis i tannen. I tillegg kan en skade på en tann forårsake masseskader selv om tannen ikke har synlige fliser eller sprekker. Hvis massebetennelse eller infeksjon ikke blir behandlet, kan det forårsake smerte eller føre til en abscess som kan være ekstremt smertefull. Hvis ikke rotkanalbehandling (RCT) utføres, kan det hende at tannen må tas ut.

Tegn å se etter inkluderer smerte, langvarig følsomhet for varme eller kulde, ømhet å berøre og tygge, misfarging av tannen og hevelse, drenering og ømhet i lymfeknuter samt nærliggende bein- og tannkjøttvev. Noen ganger er det imidlertid ingen symptomer. Målet med behandlingen er å fjerne all infeksjon fra rotkanalen. Roten blir deretter fylt for å forhindre at infeksjon gjentar seg.

Rotkanalbehandling er en tidkrevende prosedyre. Alt arbeid utføres mens du ser inn i tannen din med forstørrelse (driftsmikroskop). Noen behandlingsforløp kan innebære to eller flere besøk. Ved første avtale desinfiseres rotkanalen og formes klar for rotfylling. Kanalene blir kledd med en antibakteriell pasta og en midlertidig fylling blir plassert på toppen.

Tannen blir så igjen å legge seg. Tannen blir sjekket ved et senere besøk, og når all infeksjonen er ryddet, blir rotkanalene og tannen fylt permanent. Noen ganger kan behandlingen fullføres samme dag med en endelig fylling plassert i kanalene.