Kosmetisk tannpleie

Skallfasett

Hva er skallfasett

Skallfasett er en mulig løsning for å hjelpe deg med å oppnå det utseendet du ønsker. De er et populært valg for de med flisete tenner, et gap mellom tennene eller feilformede tenner. Skallfasett er tynne deksler som fester seg til tennene for å gi tennene et mer klassisk formet utseende. Godtanna Løten Tannlegesenter tilbyr en rekke alternativer for skallfasett å velge mellom. Snakk med tannlegen om hva som er best for deg.

Hvis du vil forbedre smilet ditt, er skallfasett et enkelt alternativ. Finér er tynne belegg som er plassert over den fremre (synlige) delen av tannen. De ser ut som naturlige tenner. Skallfasett kan brukes til å rette opp et bredt spekter av tannproblemer, for eksempel: tenner som er flekker og ikke kan blekes ved bleking flisete eller slitte tenner skjeve eller feilformede tenner ujevne mellomrom eller et stort gap mellom de øvre fortennene Finér er laget av enten porselen eller komposittmateriale. Tannlegen din vil hjelpe deg med å velge det materialet som er best for deg. Hver type skallfasett har sine fordeler.

Porselen

En skallfasett laget av porselen

Er et tynt skall som er skreddersydd for å passe på tannen. Fordeler med skallfasett laget av porselen: de er sterke og langvarige de har en naturlig overflate mindre tannemalje må fjernes enn med en krone eller hette de flekker ikke letter et tynt skall som er skreddersydd for å passe på tannen.

 

Fremgangsmåte for skallfasett laget av porselen

  • For å forberede tennene fjerner tannlegen vanligvis en liten mengde emalje fra forsiden og sidene av tennene. Dette gir plass til finérene slik at tennene dine ser naturlige ut.

  • Tannlegen gjør et inntrykk, eller mugg, av de forberedte tennene.

  • Tannlegen bestemmer også fargen som passer best for smilet ditt.

  • Inntrykket sendes til et tannlaboratorium som skreddersyr skallfasett slik at de passer til tennene dine. Dette kan ta flere dager.

  • Tannlegen kan gi deg midlertidige finer å bruke i mellomtiden.

  • Ved neste besøk plasserer tannlegen finer på tennene for å kontrollere passform og form.

  • Etter eventuelle justeringer blir tennene renset og finérene er bundet til tannen.

  • Ytterligere endringer kan gjøres ved en senere avtale.

Sammensatte harpiks skallfasett

En sammensatt harpiks skallfasett er laget av et tannfarget fyllmateriale bundet til tannen.

Fordeler med skallfasett laget av kompositt:
Vanligvis må mindre emalje fjernes enn for kroner eller porselensfiner kan bety færre besøk hos tannlegen – noen ganger tar disse finérene bare ett besøk koster mindre enn skallfasett laget av porselen er enkle å fikse hvis de blir skadet; selv om kompositt skallfasett generelt ikke er så sterke eller slitesterk som skallfasett laget av porselen, kan de repareres enkelt og raskt

 

Fremgangsmåte for å plassere skallfasett laget av porselen

Etter at tennene er klargjort eller omformet, binder tannlegen nøye og skulpterer komposittmaterialet i en farge som er best for deg. Et spesielt lys brukes til å herde kompositten og binde den til tennene. Skallfasetten er glatt og polert for å se ut som naturlige tenner.

 

Før du får skallfasett

Tennene og tannkjøttet må være sunt før du får skallfasett
Tannlegen din kan behandle en hvilken som helst sykdom eller forfall før skallfasett plasseres.

Skallfasett er ikke alltid et godt valg for pasienter som knytter eller knuser tennene, fordi de tynne skallfasettene kan sprekke eller knekke.
Hvis du knytter tennene sammen eller gnisser tennene, kan tannlegen din foreslå at du bruker en soveskinne i plast mens du sover.
Selv om tannlegen din fjerner så lite tannemalje som mulig for skallfasett, kan prosessen ikke angres når emaljen er fjernet. Det er mulig for skallfasett å løsne seg over tid. I så fall kan det være behov for nye.
Som med all tannpleie, diskuter alle forventninger og behandlingsalternativer med tannlegen. Regelmessige tannbesøk er et must for å holde tennene og tannkjøttet sunt.

Etter at du får skallfasett

Skallfasett kan flise eller knekke under trykk. Unngå å bite neglene og tygge på harde gjenstander, for eksempel blyanter eller is. Det kan ta noen dager å bli vant til skallfasettens følelse. Men la tannlegen din få vite om bittet ditt ikke føles rett etter at skallfasetten er plassert. Han eller hun vil rette opp det før du forlater kontoret. Hold tennene og tannkjøttet rent ved å pusse og bruke tanntråd hver dag.