Godtanna Løten Tannlegesenter

Tannfylling

Hvordan vet du om du trenger tannfylling?

En tannfylling brukes til å fylle et hulrom (et hull som har dannet seg i tennene) eller andre skader, for eksempel en flisetann. Hulrom blir større over tid, så jo raskere de blir oppdaget og fylt, desto mindre sannsynlig er det at du får problemer senere. 

Derfor er regelmessige kontroller viktig. Uten behandling kan et hulrom eller flisete tann føre til tannpine, dårlig ånde, infeksjon og til og med sprekker eller tap av tannen.

Mennesker i alle aldre, til og med små barn, kan trenge tannfylling. Kanskje du har en gnagende tannpine, plutselig smerte når du biter eller følsomhet for varmt og kaldt. Du har til og med lagt merke til et hulrom eller mat som blir fanget i en skadet tann.

Årsaker til at du trenger tannfylling

Tannråte

Den vanligste årsaken til fyllinger. Plakk dannes når bakterier spiser på sukker og stivelse som er igjen på tennene dine ved mat eller drikke. Syrene i plakk mykner og løser opp emaljen din (det hardt beskyttende belegget på tennene), og forårsaker små hull som deretter blir større.
 

Syrerosjon

Det beskyttende emaljebelegget kan bli slitt av syrer i visse matvarer og drikkevarer, eller med noen medisinske tilstander som tilbakeløp eller hiatusbrokk.
 

Chipping

Du kan ha en ødelagt eller fliset tann som en del av en skade, eller etter å ha spist noe veldig hardt. Dette kan eksponere de indre delene av tannen og føre til erosjon over tid.
 

Slitasje

Dette er når tennene blir slitte, kanskje hvis du pusser dem for aggressivt eller hvis du sliper tennene

Hva foregår under en tannfylling?

I noen tilfeller krever moderne fyllmaterialer ikke tannfjerning for å reparere tennene, men om nødvendig kan tannlegen bedøve området som skal behandles, vanligvis med injeksjoner av lokalbedøvelse.
Deretter vil de fjerne forråtnede eller svekkede deler av tannen. Deretter former de, rengjør og tørker den resterende tannen slik at den kan ta fyllingen.
Til slutt vil de fylle hulrommet med en amalgam- eller komposittfylling og deretter kontrollere at bittet ditt fortsatt føles riktig når du setter sammen tennene.

Hva slags fylling er tilgjengelig?

Typen av behandling du trenger vil avhenge av hvor mye skade det er, og hvilken tann som er berørt. Tannlegen din vil gå gjennom noen alternativer med deg:

Kompositt

Innlegg og overlegg

Hvordan kan du unngå fyllinger i fremtiden?

Tannfyllinger er en veldig god måte å reparere tannhulrom på, og de kan stoppe tannpine og samtidig forhindre ytterligere tannråte. Men det er mye bedre å unngå tannfyllinger i utgangspunktet. Du kan hjelpe deg med dette med råd fra tannpleier eller tannlege ved å:
 
  • Unngå / kutte ned og administrere inntaket av sukkerholdige eller sure matvarer og drikkevarer. Hvis du nipper til en sukkerholdig drink hele dagen, blir tennene dine utsatt for sukkeret lenger, og munnen din har ikke sjansen til å komme seg

  • Oppsøke tannlegen og tannpleieren regelmessig

  • Rengjøring mellom tennene før du pusser

  • Børste tennene to ganger om dagen i to minutter

  • Bruk riktig tannkrem; tannlegen eller tannpleieren kan gi deg råd om hva som er best for deg

  • Bytt tannbørste (eller elektrisk tannbørstehode) minst en gang hver tredje måned Tannlegen din er den beste personen som gir deg råd om hvordan du skal ta vare på tennene dine