Kosmetisk tannpleie

Tannhelse

Et vindu til din generelle helse

Din munnhelse er viktigere enn du kanskje tror. Lær hvordan helsen til munnen, tennene og tannkjøttet kan påvirke din generelle helse.

Visste du at din munnhelse gir ledetråder om din generelle helse – eller at problemer i munnen din kan påvirke resten av kroppen din? Beskytt deg selv ved å lære mer om sammenhengen mellom oral helse og generell helse.

Et vindu til din generelle helse

Som andre områder av kroppen, munner det av bakterier – for det meste ufarlig. Men munnen din er inngangspunktet til fordøyelseskanalene og luftveiene, og noen av disse bakteriene kan forårsake sykdom.

Normalt holder kroppens naturlige forsvar og gode munnhelse, slik som daglig børsting og tanntråd, bakterier under kontroll. Uten riktig munnhygiene kan bakterier imidlertid nå nivåer som kan føre til orale infeksjoner, for eksempel tannråte og tannkjøttsykdom.

Dessuten kan visse medisiner – som avføringsmidler, antihistaminer, smertestillende, diuretika og antidepressiva – redusere spyttstrømmen. Spytt vasker bort mat og nøytraliserer syrer som produseres av bakterier i munnen, og hjelper deg med å beskytte deg mot mikrober som formerer seg og fører til sykdom.

Studier antyder at orale bakterier og betennelse assosiert med en alvorlig form for tannkjøttsykdom (periodontitt) kan spille en rolle i noen sykdommer. Og visse sykdommer, som diabetes og HIV / AIDS, kan redusere kroppens motstand mot infeksjon, noe som gjør munnproblemer mer alvorlige.

Hvilke forhold kan knyttes til oral helse?

Din munnhelse kan bidra til forskjellige sykdommer og tilstander, inkludert:

Endokarditt.

Denne infeksjonen i indre foring av hjertekamrene eller ventiler (endokardium) oppstår vanligvis når bakterier eller andre bakterier fra en annen del av kroppen din, for eksempel munnen, spres gjennom blodet og fester seg til bestemte områder i hjertet ditt.
 

Hjerte-og karsykdommer

. Selv om forbindelsen ikke er fullstendig forstått, antyder noen undersøkelser at hjertesykdom, tette arterier og hjerneslag kan være knyttet til betennelse og infeksjoner som orale bakterier kan forårsake.
 

Graviditet og fødselskomplikasjoner

Periodontitt har vært knyttet til for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.
 

Lungebetennelse

Visse bakterier i munnen kan trekkes inn i lungene, forårsaker lungebetennelse og andre luftveissykdommer
Din munnhelse kan bidra til forskjellige sykdommer og tilstander, inkludert:

Diabetes.

Ved å redusere kroppens motstand mot infeksjon, setter diabetes tannkjøttet i fare. Tannkjøttsykdom ser ut til å være hyppigere og alvorligere blant personer som har diabetes. Forskning viser at personer som har tannkjøttsykdom har vanskeligere for å kontrollere blodsukkernivået. Regelmessig periodontal omsorg kan forbedre diabeteskontrollen.
 

HIV / AIDS

Orale problemer, som smertefulle slimhinneskader, er vanlige hos personer som har HIV / AIDS.
 

Osteoporose.

Denne bensvekkende sykdommen er knyttet til periodontalt bentap og tanntap. Enkelte medikamenter som brukes til å behandle osteoporose, har en liten risiko for skade på kjevebenet.
 

Alzheimers sykdom

Forverring av oral helse blir sett på som Alzheimers sykdom utvikler seg. Andre tilstander som kan være knyttet til oral helse inkluderer spiseforstyrrelser, revmatoid artritt, visse kreftformer og en immunsystemforstyrrelse som forårsaker tørr munn (Sjogrens syndrom). Fortell tannlegen om medisinene du tar og om endringer i din generelle helse, spesielt hvis du nylig har vært syk eller har en kronisk tilstand, for eksempel diabetes.

Hvordan kan jeg beskytte min munnhelse?

For å beskytte din munnhelse, bruk god munnhygiene daglig
  • Pensle tennene dine minst to ganger om dagen med en myk børste med fluortannkrem.

  • Tanntråd daglig.

  • Bruk munnvann for å fjerne matrester som er igjen etter børsting og tanntråd

  • Spis et sunt kosthold og begrens maten med tilsatt sukker

  • Planlegg regelmessige tannkontroller og rengjøringer.

  • Unngå tobakkbruk

Kontakt tannlegen din så snart det oppstår et helseproblem. Å ta vare på oral helse er en investering i din generelle helse