Kosmetisk tannpleie

Tannkjøttbetennelse

Hulrom, også kalt tannråte eller karies, er forårsaket av en kombinasjon av faktorer, inkludert bakterier i munnen, hyppig matbit, nipper til sukkerholdige drikker og ikke rengjør tennene godt. Hulrom og tannråte er blant verdens vanligste helseproblemer. De er spesielt vanlige hos barn, tenåringer og eldre voksne. Men alle som har tenner kan få hulrom, inkludert spedbarn.

Symptomer

Sunn tannkjøtt er fast og blekrosa og sitter tett rundt tennene. Tegn og symptomer på tannkjøttbetennelse inkluderer:

 • Hovne eller oppblåste tannkjøtt

 • Dusky rød eller mørkerød tannkjøtt

 • Tannkjøtt som lett bløder når du børster eller bruker tanntråd

 • Dårlig ånde

 • Avtrekkende tannkjøtt

 • Ømt tannkjøtt

Når skal jeg oppsøke en tannlege

Hvis du oppdager tegn og symptomer på tannkjøttbetennelse, kan du avtale en avtale med tannlegen. Jo før du søker omsorg, jo bedre er sjansene dine for å reversere skade fra tannkjøttbetennelse og forhindre progresjon til periodontitt.

Årsaker

Den vanligste årsaken til tannkjøttbetennelse er dårlig munnhygiene som oppmuntrer til dannelse av plakk på tennene, og forårsaker betennelse i det omkringliggende tannkjøttvevet. Slik kan plakk føre til tannkjøttbetennelse:

Plakk dannes på tennene. Plakk er en usynlig, klebrig film som hovedsakelig består av bakterier som dannes på tennene når stivelse og sukker i maten samhandler med bakterier som normalt finnes i munnen. Plakk krever daglig fjerning fordi den former seg raskt.

Plakk blir til tannstein. Plakk som holder seg på tennene kan herdes under tannkjøttet til tannstein (kalkulus), som samler bakterier. Tannsten gjør plakk vanskeligere å fjerne, skaper et beskyttende skjold for bakterier og forårsaker irritasjon langs tannkjøttet. Du trenger profesjonell tannrengjøring for å fjerne tannstein.

Gingiva blir betent (gingivitt). Jo lenger tid som plakett og tannstein forblir på tennene dine, desto mer irriterer de tannkjøttet, den delen av tannkjøttet rundt tennbunnen og forårsaker betennelse. Med tiden blir tannkjøttet hovent og bløder lett. Tannråte (karies) kan også oppstå. Hvis det ikke behandles, kan tannkjøttbetennelse gå videre til periodontitt og eventuelt tanntap.

Risikofaktorer

Tannkjøttbetennelse er vanlig, og alle kan utvikle den. Faktorer som kan øke risikoen for tannkjøttbetennelse inkluderer:

 • Dårlige munnpleievaner

 • Røyking eller tyggetobakk

 • Eldre alder

 • Tørr i munnen

 • Dårlig ernæring, inkludert vitamin C-mangel

 • Tannrestaureringer som ikke passer ordentlig eller skjeve tenner som er vanskelige å rengjøre

 • Tilstander som reduserer immuniteten som leukemi, HIV / AIDS eller kreftbehandling

 • Visse medikamenter, som fenytoin (Dilantin, Phenytek) mot epileptiske anfall, og noen kalsiumkanalblokkere, brukt mot angina, høyt blodtrykk og andre forhold

 • Hormonelle endringer, for eksempel de som er relatert til graviditet, menstruasjonssyklus eller bruk av p-piller Tørr i munnen

 • Genetikk Medisinske tilstander som visse virus- og soppinfeksjoner

Komplikasjoner

Ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til tannkjøttsykdom som sprer seg til underliggende vev og bein (periodontitt), en mye mer alvorlig tilstand som kan føre til tap av tenner.

Kronisk tannkjøttbetennelse har blitt antatt å være assosiert med noen systemiske sykdommer som luftveissykdom, diabetes, koronararteriesykdom, hjerneslag og revmatoid artritt. Noen undersøkelser tyder på at bakteriene som er ansvarlige for periodontitt, kan komme inn i blodet ditt gjennom tannkjøttvev, muligens påvirke hjertet, lungene og andre deler av kroppen din.

Men flere studier er nødvendige for å bekrefte en lenke. Trench munn, også kjent som nekrotiserende ulcerøs gingivitt (NUG), er en alvorlig form for gingivitt som forårsaker smertefulle, infiserte, blødende tannkjøtt og sårdannelser. Trenchmunn er sjelden i dag i utviklede land, selv om det er vanlig i utviklingsland som har dårlig ernæring og dårlige levekår.

Forebygging

God munnhygiene.

Det betyr å pusse tennene i to minutter minst to ganger daglig – om morgenen og før du legger deg – og bruke tanntråd minst en gang om dagen. Enda bedre, børst etter hvert måltid eller matbit eller som tannlegen din anbefaler. Tanntråd før du børster, lar deg rense de løsnede matpartiklene og bakteriene.

God munnhygiene.

Kontakt tannlegen eller tannpleieren regelmessig for rengjøring, vanligvis hver sjette til tolvte måned. Hvis du har risikofaktorer som øker sjansen for å utvikle periodontitt – som å ha tørr munn, ta visse medisiner eller røyke – kan det hende du trenger profesjonell rengjøring oftere. Årlige tannrøntgenbilder kan bidra til å identifisere sykdommer som ikke blir sett av en visuell tannundersøkelse og overvåke forandringer i tannhelsen din.

God helsepraksis.

Praksiser som sunn mat og håndtering av blodsukker hvis du har diabetes, er også viktig for å opprettholde tannkjøtthelsen.