Kosmetisk tannpleie

Undersøkelse

Vanlige tannundersøkelser er en kritisk del av forebyggende helsehjelp

Under en tannundersøkelse vil tannlegen rense tennene og sjekke for hulrom og tannkjøttsykdom. Eksamen inkluderer evaluering av risikoen for å utvikle andre orale problemer og kontroll av ansikt, nakke og munn for avvik.
En tannundersøkelse kan også omfatte tannrøntgenbilder (røntgenbilder) eller andre diagnostiske prosedyrer. Tannlegen vil sannsynligvis diskutere dietten og munnhygienevanene dine og kan vise til riktig børsting og bruk av tanntråd. Andre emner kan omfatte livsstilsfaktorer som kan påvirke oral helse og mulige kosmetiske forbedringer av tennene.

Hvorfor utføre en tannundersøkelse?

Regelmessige tannundersøkelser bidrar til å beskytte ikke bare din munnhelse, men også din generelle helse. For eksempel kan tegn og symptomer på noen systemiske sykdommer, som revmatoid artritt, lupus og diabetes, dukke opp først i munnen. Hvis tannlegen din finner tegn på sykdom, vil han eller hun foreslå at du oppsøker legen din. Undersøkelsen gir også tannlegen din en sjanse til å gi tips om hvordan du tar vare på tennene dine og å oppdage munnhelseproblemer tidlig – når de er mest behandlingsbare.

Når skal du ta en tannundersøkelse?

Det anbefales at voksne planlegger regelmessige tannundersøkelser med intervaller bestemt av en tannlege. Selv om du ikke lenger har dine naturlige tenner, er det viktig å oppsøke tannlegen for regelmessige tannundersøkelser for å opprettholde munnhelsen og nytten av erstatningstennene.

Hva du kan forvente?

  • Evaluer din generelle helse og munnhygiene

  • Evaluere risikoen for tannråte, tannkjøtt eller bein sykdom

  • Evaluer behovet ditt for tanngjenoppretting eller erstatning

  • Sjekk bitt og kjeve for problemer

  • Fjern flekker eller avleiringer på tennene

  • Demonstrer riktig rengjøringsteknikk for tennene eller protesene

  • Vurdere behovet ditt for fluor

  • Eventuelt ta røntgenbilder eller, om nødvendig, gjøre andre diagnostiske prosedyrer

Under en tannundersøkelse vil tannlegen også spørre om helseproblemene eller medisinene du tar og diskutere hvordan de kan påvirke oral helse. Hvis du for eksempel har diabetes, har du økt risiko for tannkjøttsykdom.
Medisiner som bidrar til tørr munn kan øke risikoen for tannråte. Hvis leddgikt eller en annen tilstand hemmer din evne til å pusse tennene, kan tannlegen vise deg hvordan du setter inn håndtaket på tannbørsten i en gummikule for å gjøre grep lettere – eller anbefale en elektrisk tannbørste.

Hvis du har proteserstatninger – for eksempel proteser eller broer – vil tannlegen undersøke hvor godt de passer og diskutere behovet for justeringer. Tannundersøkelse kan også omfatte rådgivning om diett, bruk av tobakksprodukter og andre livsstilsfaktorer som kan påvirke oral helse.

Tannrøntgen

En tannrøntgen lar tannlegen se detaljerte bilder av spesifikke deler av munnen din for å diagnostisere problemer som ikke er synlige under tannundersøkelsen. Røntgenstråler er vanligvis ikke nødvendig ved hvert tannlegebesøk, og tannlegen eller hygienisten vil diskutere behovet for røntgenstråler basert på din munnhelse og sykdomsrisiko.
Stråleeksponering fra tannrøntgen er veldig lav, spesielt fra digitale røntgenbilder som nå brukes, men snakk med tannlegen hvis du er bekymret.

Tanninntrykk

I noen tilfeller kan tannlegen anbefale å lage et tanninntrykk av en eller begge kjever for å produsere en kopi av tennene og munnvevet. Dette kan hjelpe tannlegen eller hygienisten med å evaluere bittet ditt, eller lage en munnbeskyttelse eller blekebrett. Tannlegen eller hygienisten vil fylle hesteskoformede brett med et mykt, gelatinlignende materiale og plassere dem over dine øvre eller nedre tenner. Etter noen minutter fjernes skuffene og brukes til å lage en tannstøping av munnen. Tannlegen kan også få deg til å bite ned på et mykt materiale for å registrere og evaluere bittet ditt.

Resultater

Etter eksamen vil tannlegen diskutere munnhelsen din, inkludert risikoen for tannråte, tannkjøttsykdom og andre orale helseproblemer, og forebyggende tiltak du kan ta for å forbedre og beskytte din munnhelse. Tannlegen vil også anbefale når du skal tilbake for et oppfølgingsbesøk.

Hvis du har høy risiko for tannråte eller tannkjøttsykdom eller har andre orale helseproblemer, kan tannlegen eller hygienisten anbefale hyppige kontroller. Behandling kan være nødvendig for å håndtere noen av disse funnene, og kan forklares i en oppfølgingskonsultasjon.

Noen ganger kan noe behandling utføres fra tannlegespesialistene, avhengig av kompleksiteten i pleien som tannlegen din foreslår. Akkurat som tannlegen bruker et team for å gi omsorg, kan mer komplekse omsorgsbehov omfatte arbeid fra andre tannleger som spesialiserer seg på spesifikk behandling, for eksempel oral kirurgi eller tannkjøttbehandling.